Over Toast Literair met Kristien Hemmerechts

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt, Hove? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

 1. 07 mrt
  inHove

  Het landhuis in het dorp - Villa Jeanne, het woonhuis van Paul van Ostaijen

  Op donderdag 7 maart 2024 organiseert de" Paul van Ostaijenkring Hove” een culturele avond genaamd “Het landhuis in het dorp”
 2. 24 mrt

  James Ensor - Inspired by Brussels

  Geleid bezoek aan deze tentoonstelling in het Paleis Karel van Lotharingen - Kunstberg 28 in Brussel
 3. 20 apr

  De Duitse wijk rond het Harmoniepark in Antwerpen

  Gegidste wandeling
Toon alle activiteiten
21 jan
Hove - zaal DA CAPO

Toast Literair met Kristien Hemmerechts

Traditioneel zetten we het nieuwe jaar in met ‘Toast Literair’ waar we toasten op het ‘Nieuwe Jaar’ en waar we jullie graag vergasten op een fijn literair moment. Voor deze editie hebben we Kristien Hemmerechts uitgenodigd.

zondag 21 januari 2024 van 11:30 uur tot 16:30 uur

TOAST LITERAIR met KRISTIEN HEMMERECHTS

Kristien Hemmerechts

Traditioneel zetten we het nieuwe jaar in met  ‘Toast Literair’ waar we toasten op het ‘Nieuwe Jaar’ en waar we jullie graag vergasten op een fijn literair moment.We verwelkomen ook dit jaar weer de Davidsfondsleden uit onze buurgemeenten Mortsel/Berchem  en Boechout/Vremde.

 Voor deze editie hebben we Kristien Hemmerechts uitgenodigd.

 Kristien Hemmerechts (Brussel 1955) is een Vlaams auteur.. Ze studeerde Germaanse filologie aan de Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius en aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1990 werd ze voorzitster van de Anna Bijns stichting Vlaanderen, ze schreef ook voor tijdschriften, waaronder Vrij Nederland, waar ze over Engelse literatuur schreef.

 Over haar lezing:

Leopold Flam (Antwerpen16 maart 1912 – Jette29 september 1995) en Hubertina Aretz (Horbach 22 augustus 1893 – Berlaar 14 februari 1973) maakten allebei deel uit van het Antwerpse Joods Verdedigingscomité, een Joodse verzetsbeweging die onderduikadressen zocht voor Joodse mensen en hen bijstond met o.a. voedsel en medische hulp. Op 15 maart 1944 werden ze allebei gearresteerd. Leopold Flam werd naar Buchenwald gedeporteerd, Hubertina Aretz naar Ravenbrück. Vervolgens werden ze allebei in een werkkamp tewerkgesteld. Ze wisten te overleven, keerden naar België terug en brachten verslag uit van hun calvarie. Over Hubertina Aretz schreef Kristien Hemmerechts een historische roman, van Leopold Flam verzorgde ze samen met Guido Van Wambeke de uitgave van een selectie uit zijn brieven en dagboeken. Aan de hand van hun ervaringen schetst ze een beeld van het verzet in België tijdens de Duitse bezetting en brengt ze een hommage aan de moed en het altruïsme van deze mensen.

11.15 u.: verwelkoming

11.45 u.: woordje van de voorzitter

12.00 u.: audiovisuele lezing

13.00 u.: belegde broodjesmaaltijd en dessert

Prijzen

Ticket Prijs
Leden € 30,00
Niet-leden € 35,00

Info en inschrijvingen bij: lieve.duffeler@skynet.be.

Betaling ten laatste op 17 januari 2024 op Davidsfonds rekening n° BE96 9794 2476 3005 met vermelding: 'Toast Literair + aantal personen'.

Labels: Ontspanning & OntmoetenLiteratuurLezingRolstoeltoegankelijkActiviteitToast LiterairOntmoeting met receptieCultuurregio Antwerpen