Over De Duitse wijk rond het Harmoniepark in Antwerpen

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt, Hove? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

 1. 21 jun t/m 21 sep

  Davidsfonds Zomerzoektocht 2024: Aarschot - Langdorp - Gelrode

  Het grootste culturele zomerevenement van Vlaanderen heeft met z'n 38ste editie een vaste plek veroverd in de agenda van iedereen die hou...
 2. 22 jun
  inAntwerpen

  Geleid bezoek aan ‘Het Schoon Verdiep’ - Stadhuis Antwerpen

  Zaterdag 22 juni  2024 – 13.15 uur. Geleid bezoek aan  ‘Het Schoon Verdiep’-     Stadhuis Antwerpen     
Toon alle activiteiten
20 apr

De Duitse wijk rond het Harmoniepark in Antwerpen

Gegidste wandeling

zaterdag 20 april 2024 van 14:00 uur tot 16:00 uur

Sinds eind mei 2021 vindt u de stadsloketten van Antwerpen in het nieuwe districtshuis in het Harmoniepark. Een mooie gelegenheid om de geschiedenis van deze buurt, die vroeger bekend stond als 'de Duitse hoek' beter te leren kennen.

Hoewel niet de grootste buitenlandse gemeenschap, was de ‘Duitse kolonie‘ van Antwerpen rond 1900 beslist de meest zichtbare.

De grootste instroom zien we vanaf 1863 met de afkoop van de Scheldetol die internationaal werd gesteund. Duitse families streken niet alleen in Antwerpen neer, nergens was hun verwevenheid met het Belgische leven zo groot als in Antwerpen.

De families integreerden zich in het culturele leven, zorgden voor sportinfrastructuur en deden volop aan liefdadigheidswerk. Een Duitser in Antwerpen kon voor alles van zijn eigen cultuur in Antwerpen terecht. De drijvende kracht achter dit netwerk waren gefortuneerde kooplui en ondernemers.

Deze wandeling vertelt het verhaal van de zeer begoede families die zich rond het Harmoniepark vestigden.

De wandeling start aan de inkom van het districtshuis in het Harmoniepark om 14 uur en eindigt in het Albertpark omstreeks 16 uur.

Gemakkelijk te bereiken met tram 7 en 15 (halte Harmonie) .

Afspraak om 13.45 uur inkom districtshuis - Mechelsesteenweg 216 - 2018 Antwerpen

Maximum aantal deelnemers per gids: 20

Regioloket Antwerpen-Harmonie

Prijzen

Ticket Prijs
Davidsfonds leden € 8,00
Niet-leden € 10,00

Graag uw aanwezigheid bevestigen voor 5 april- dit om tijdig een 2de gids te kunnen reserveren - per e-mail of telefonisch bij: Lieve Duffeler lieve.duffeler@skynet.be  -  0477/417.929. Uw betaling graag op het gekende Davidsfonds Hove-rekening nr BE96 9794 2476 3005 met vermelding: Duitse wijk 20/04.

G

Labels: Geschiedenis & ErfgoedOntspanning & OntmoetenArchitectuurActiviteitLokaalBezoek met gidsCultuurregio Antwerpen